Чому не варто питатися поради щодо стосунків у подруги чи друга?

Чому не варто питатися поради щодо стосунків у подруги чи друга?

Коли ми щасливі в стосунках, нас наповнює радість і хочеться ділитися нею з першим ліпшим. Коли є проблеми і в стосунках не все окей – ми шукаємо підказок і порад деінде. Джерелами можуть бути більш досвідчені друзі і подруги, “авторитетні” особистості і спільноти в інеті і т.п. Чому така практика може бути неуспішною і навіть шкідливою – спробуємо розібратися.

 

По-перше, порада – явище директивне. “Роби так” чи “Не роби цього” – фрази, якими не передбачено прийняття жодних рішень особисто вами. Подумайте, чи готові ви в стосунках з коханими нічого не зважувати, не обмірковувати, не обирати?.. За таких обставин межа між рішенням, прийнятим “за порадою”, і рішенням, прийнятим абсолютно випадково, стирається повністю. Чи не простіше тоді діяти за принципом героя казок Івана – “куди стріла влучить, там і відповідь”? Навряд чи багато хто наважиться на щось подібне у реальному житті та реальних стосунках.

По-друге, часто друзі, роздаючи поради, навмисне чи не усвідомлено можуть керуватися не вашими, а своїми власними цілями, інтересами, вигодами. Адже цих інтересів є дуже багато: і спільне дозвілля, і певні взаємні послуги, та й навіть фінансові чи житлові питання. Простий приклад: дві подруги разом винаймають квартиру і платять порівну, в одної – серйозні стосунки і хлопець пропонує жити разом, вона питається поради у подруги, погоджуватися чи ні… І ось тут якраз може “вистрелити” особиста зацікавленість, яка, цілком імовірно, може виявитися сильнішою за усі інші емоції і переконання. І чим тіснішою є дружба, тим особистих вигод більше – погодьтеся.

По-третє, кожна особистість – унікальна, кожне життя – неповторне, кожні стосунки – по своєму єдині. Припустимо, у вигляді поради друзі пропонують вам власний досвід (очевидно!), який свого часу добре зарекомендував себе. І, припустимо, це навіть є правдою. Утім, важливо розуміти, що шанс вмонтувати чужий досвід у своє життя і отримати гарний результат – катастрофічно малий. Наближається до нуля.

По-четверте, існує певний ризик втратити чи назавжди зіпсувати дружбу, даючи або запитуючи поради у друга/подруги. Чому людям, чия професія – допомагати іншим (психологам, психотерапевтам, лікарям) не рекомендовано товаришувати і дружити зі своїми клієнтами?.. Усе просто: людині, яка направду допомагає вам, іноді доводиться робити вам боляче – фізично чи психологічно. Зазнати чи завдати подібного болю у дружніх стосунках дуже важко, загрожує наслідками, а іноді просто неможливо.

Якщо ви відчуваєте потребу у допомозі чи підтримці щодо вашого психологічного стану, проблем у стосунках і т.п., завжди є спосіб отримати її професійно і безпечно.