Діагностика депресії

Діагностика депресії

Депресія є одним з найбільш поширених психічних захворювань на планеті. У своєму звіті за 2017 рік Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що понад 300 мільйонів людей по всьому світу, незалежно від кольору шкіри, віросповідання, фінансових та культурних чинників зіткнулися з проблемою депресії. Близько 80% з них не отримують належної терапії і майже 50% - навіть не зверталися по допомогу.

 

Це одне з найбільш інвалідизуючих захворювань - люди, що страждають на депресію, з часом втрачають роботу, коло спілкування, базові життєві навички. Майже 80% усіх самогубств були скоєні у стані депресії. Утім, попри тяжкість і поширеність, депресія досить точно діагностується і піддається успішному лікуванню за умови своєчасного виявлення і звернення до спеціаліста у сфері психічного здоров’я. Існують ефективні психологічні та фармакологічні методи подолання депресії (зокрема, КПТ та антидепресанти).

Варто бути уважними і чутливими до себе та своїх близьких. Виявляти емпатію, спілкуватися, аби вчасно помітити негативні зміни.