5 способів миттєво покращити настрій

5 способів миттєво покращити настрій

Кожному періодично буває сумно, накриває пригнічений настрій, відчувається брак енергії та апатія. Ясна річ, ситуативно такий стан не є депресією, якщо не триває безперервно і довго. Але подібно до неї може спричиняти зниження активності, уникання спілкування та інші, часом недоречні труднощі. Пропонуємо кілька простих практичних прийомів, які допоможуть вам самостійно налагодити емоційне самопочуття.

 

Відремонтуйте чи замініть щось зламане

Дома чи в офісі нас оточує багато речей, які давно потребують заміни чи нескладного ремонту, але в нас до них ніяк не “доходять руки”. Наприклад, відпрацьована лампочка и батарейка, відірваний ґудзик, затуплений олівець і подібні дрібниці. Вирішення проблеми, яка давно вас переслідує, допоможе відчути себе впевненіше й рішучіше. Доведено, що виконуючи дрібний ремонт в реальному предметному світі, ми водночас “латаємо” свій настрій і укріплюємо розхитані емоції.

Зробіть щось суто для себе

У кожного з нас є бажання, великі і дрібні мрії, наміри зробити що-небудь особисто для себе. І часто вони подовгу не можуть отримати пріоритет у нескінченному переліку справ. Наприклад, ми можемо хотіти придбати нового купальника аж доти, доки не скінчиться пляжний сезон.

Підніміть собі настрій рішенням зробити щось із самого низу вашого “to do”-списку і нехай ця справа буде лише для вашого особистого задоволення чи користі. Завітайте до ресторану, що давно зацікавив вас, придбайте нові подушки, відвідайте перукаря и масажиста, розсадіть кімнатні рослини — спробуйте втілити одне з тих бажань, які відкладено у “довгий ящик”.

Доведіть до кінця розпочату й закинуту справу

Якщо ви починаєте справу і не закінчуєте її, витрачені зусилля і час автоматично виявляються марними. І часто це переростає у справжнє розчарування.

Знайдіть у своєму досвіді одне із тих дрібних, давно взятих у роботу завдань, на завершення якого може піти не більше ніж півгодини (ідеально — 15 хвилин). Воно може бути пов'язане з роботою, хатніми справами чи хобі. Наприклад, ви півроку тому розпочали перестановку книжок на полиці і спинилися на половині справи. Або ж почали вносити до календаря дні народження колег, та дійшли лише до квітня.

Визначте одне або кілька таких завдань і зробіть це — доведіть розпочате до завершення! У підсумку, ви з великою імовірністю відчуєте сплеск енергії та задоволення собою.

Напишіть людині, з якою давно не спілкувалися

Коли ви довго не знаходите часу на лист чи телефонний дзвінок другу або рідним, може бути складно знову повернутися до спілкування. Спробуйте просто зробити це, не розмірковуючи з приводу пояснення причин вашої відсутності. Життя надто переповнене справами, і більшість людей цілком спроможні зрозуміти, що саме зайнятість, а не байдужість не давали вам змоги зв'язатися раніше.

Коли ви зробите це — відновите зв'язок — напруження і занепокоєння щодо тривалої відсутності відійдуть, і ви зможете продовжувати спілкування з важливою людиною легко і невимушено. Це може подарувати великий заряд позитивних емоцій.

На завершення

Очевидно, не кожен з цих прийомів і способів поведінки буде прийнятним саме для вас. Та щось, можливо, видасться вам цікавим і дієвим. Тож, якщо ви подумали: “Мені це підходить!”, — спробуйте вже сьогодні і ви переконаєтеся, як це реально допомагає управляти настроєм.

В статті використано матеріали досліджень д-ра Е.Бойес